Руските войници изнасилват украинки, много от жените мълчат от срам

"Зад насилието се крие една брутална систематика", каза психологът Юлия Довжик

08.09.2022 | 12:22 Редактор: Ваня Кузманова
Руските войници изнасилват украинки, много от жените мълчат от срам

Ирина Довхан казва, че ѝ е отнело години, докато успее да приеме ужаса, който е преживявала. През 2014 година тя е задържана от проруски милиции в Донецк, измъчвана е и е изнасилена. Сега тя помага на други жени от Украйна, които са станали жертва на насилие и терор от чуждите войници. Целта на Ирина Довхан е извършителите да бъдат изправени пред съда. Много от засегнатите премълчават случилото се от срам. 

42-годишната Леся е била изнасилена, а мъжът ѝ - убит. Ирина Довхан я посещава в Макарив - малък град близо до Киев - и я насърчава да потърси помощ. Леся вече получава психологическа помощ и е разказала за преживяното пред полицията. 

"Зад насилието се крие една брутална систематика. Хората ни разказват как, когато войниците са дошли в селото им, първо са тормозили жителите, после са започнали да малтретират хората, да ги бият, след това започвало и сексуалното насилие", казва психологът Юлия Довжик. 

Експертите като травматолога професор Ян Кизилхан казват, че сексуалното насилие се използва целенасочено като оръжие по време на руската война в Украйна. Но само малка част от случаите се документират - едва 124 в цяла Украйна до края на месец юни, пише DW

Изнасилванията са част от психологическата война - тяхната цел е да демотивират и да сринат обществото. Професор Кизилхан потвърждава, че повечето жени не събират сили да разкажат за случилото се. Той е лекувал стотици язидски жени, станали жертви на изнасилване в Северен Ирак. 

"Трябва да преодолеем това мълчание на жените", казва той. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
За това дойде ли алкаша...разстрел на място... Сигнализирай за неуместен коментар